Starity

A Forma-1 "bálja": Avagy a szörnyen unalmas Monacói nagydíj

2018. május 28. 17:05   |   Szerző: CseszkóAnna

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hétvégén került megrendezésre a 2018-as szezon 6. futama, a Monacói Nagydíj, melynek a hercegség adott otthont. Egy érdektelen-érdekes hétvégén vagyunk túl.

hirdetés
A Forma-1 "bálja": Avagy a szörnyen unalmas Monacói nagydíj
Fotó: Steven Tee, https://hu.motorsport.com/all/photos/main-gallery/?ph=43093

Monaco a Forma-1 egyik történelmi pályája, hisz a kezdetek kezdete óta ad otthont a száguldó cirkusznak. Az utcai pálya nem kifejezetten híres a körömrágósan izgalmas versenyeiről, mégis nagy jelentőséggel bír, hisz olyan ez a hely a versenyzőknek, mint egy "bál" a Forma-1-nek, amire új sisakot csináltatnak és adományesteket rendeznek.  

A dúsgazdag hercegségbe hagyományosan csütörtökön rendezték meg az első és második szabadedzést, amin már megmutatkozott a Red Bull fölénye, ami egészen a hét végéig kitartott. Péntek szünnap a versenyhétvégén, ekkor jótékonysági divatbemutatót tartottak, amin több versenyző is részt vett.  Emellett csütörtökön a legendás Keke Rosberg és a 2016-os világbajnok Nico Rosberg is autóba ült, és pár kört megtett, hisz ők az egyedüli apa-fia páros, akik képesek voltak mindketten Monacóban győzelmet aratni. 

Fotó: LAT Images

Ezek után szombaton következett a harmadik szabadedzés, mely úgy tűnt gond nélkül zajlik le, ám ekkor Max Verstappennek sikerült falnak vágnia a Red Bull-t pont ott, mint két évvel azelőtt. Az időmérőre már nem tudták összerakni az autóját, így utolsó rajtsorból indulhatott neki a futamnak, mért idő nélkül (és még volt pluszba egy öt helyes rajtbüntetése váltócsere miatt).  

Az időmérőt Daniel Ricciardo nyerte, új pályacsúcsot felállítva, mögötte Sebastian Vettel majd Lewis Hamilton vághatott neki a futamnak. A futam első fele nem sok eseményt hozott, mindössze a Red Bull pilótáinak adódtak gondjai itt-ott az autóval, Ricciardonak nem működött a váltója normálisan, mégis meg tudta tartani pole pozícióját egészen a verseny végéig. Mögötte Sebastian Vettel zavartalanul autózott szintén. Egy ideig úgy tűnt, Räikkönen támadni tudja Hamiltont, végül nem történt pozíciócsere az első kettő rajtsorban.   

A verseny második felében szintén nem voltak nagyobb problémák az elején, végül azért nem telhetett el a futam gond nélkül. Először az 53. körben Alonso sebességváltója meghibásodott így (a szezonban először) fel kellett adnia a futamot. A 72. körben történt meg a második baleset, 6 körrel a leintés előtt. Charles Leclerc az alagútban rádiózott, hogy gondjai akadnak a fékkel, ám mire kiért onnan, elvesztette az irányítását az autó felett, a kerékvetőre hajtott, ami megdobta és így tehetetlenül csapódott az előtte haladó, Új-zélandi Brendon Hartleyba, akinek a hátsó szárnya teljesen tropára tört. Leclerc félreállt, Hartley pedig még beevickélt a boxba.  

Fotó: LAT Images

A viszonylag unalmas versenyt végül Danniel Ricciardo nyerte a Red Bullal, aki egész hétvégén tarolt, mögötte végzett Sebastian Vettel, a Ferrarival majd harmadikként ért be a címvédő Lewis Hamilton a Mercedessel. Szokásoknak megfelelően nem volt igazi pódium, bár egy kis dobogó azért elfért a hercegi pár előtt, akik a díjakat adták át. A feszült hangulatú pódiumünnepség, ahol egyedül Daniel Ricciardonak volt felhőtlen mosolya, akkor oldódott, mikor pezsgőzéskor Vettel a szabályokat felrúgva a hercegi pár fele kezdett el pezsgőzni, akik így kaptak jócskán belőle, majd a pilóták meg is kínálták a hercegség vezetőit az italból.  

Fotó: LAT Images

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek