Starity

Hogyan írjon önéletrajzot egy informatikai szakember?

2023. június 24. 17:05   |   

Ha az első IT munkahelyünk keresése előtt állunk, akkor a lehető legjobb helyen vagyunk, mivel ebben a cikkben számos tanácsot adunk azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudunk egy informatikai pozíciót sikeresen megpályázni.

hirdetés
Hogyan írjon önéletrajzot egy informatikai szakember?

Az első és legfontosabb, hogy letisztázzuk magunkban, mit is szeretnénk. Nem elég ugyanis azzal tisztában lenni, hogy szoftverfejlesztőként szeretnénk dolgozni, hanem azt is tudnunk kell, hogy melyik terület érdekel minket igazán. Ilyen munkakörben ugyanis a bankszektortól kezdve az ipari gyártásautomatizálásig szinte mindenhol alkalmaznak embereket.

Ezután jöhet az önéletrajz megírása

Ahhoz, hogy sikeresen meg tudjunk pályázni a Szombathelyállás https://szombathelyallas.hu/allasok/informatika-telekommunikacio aloldalán meghirdetett szoftverfejlesztői állásokat, fontos, hogy a pályázati anyagunknak az IT-val kapcsolatos releváns szaktudásra kell fókuszálnia.

Érdemes tehát már az önéletrajz első felében kiemelni azt, hogy milyen technológiák kezeléséhez értünk - programozási nyelv, operációs rendszerek stb. -, mennyi tapasztalatot szereztünk benne, és milyen szintű jelenleg az ezzel kapcsolatos tudásunk. 

Mindeközben viszont szem előtt kell tartani azt is, hogy a felsorolt dolgok relevánsak legyenek a megpályázandó pozícióhoz. Egy szoftverfejlesztő esetében például a hálózatok és a szerverek valamint a szkriptelési nyelvek ismerete nem annyira fontos. De, ha egy rendszermérnöki munkakörre adjuk be a jelentkezésünket, akkor ez az információ már jóval nagyobb jelentőséggel bír majd.

Feltétlenül kerüljük az általánosítást!

Nagyon sokan beleesnek abba a hiába, hogy amikor felsorolják azokat a technológiákat, amelyekhez értenek, nem jelölik meg azokat pontosan, hanem általánosítanak. Leírják mondjuk, hogy értenek a Java-hoz, a CSS-hez vagy a HTML-hez, de azt nem részletezik, hogy konkrétan melyikhez.

A Javából például háromféle verzió is létezik, amelyek mindegyike különbözik egymástól, és más-más célra használják őket. Ugyanez igaz a CSS és HTML esetében, mindkettőből vannak már fejlettebb változatok, amelyeket a cégek is szívesebben használnak. 

Tegyük fel mondjuk, hogy a CSS3-t, és emiatt az elvárások között is ennek a kezelése szerepel! Nos, nem lesz túl nagy az esélyünk a felvételre, ha mi csak a CSS2-höz értünk.

Végső tanács a jelentkezési anyag összeállításához

Az általánosítás gondolatmenetét követve a cikk befejeztével annyit szeretnénk még javasolni, hogy a tapasztalataink felsorolásánál mindenképpen törekedjünk arra, hogy egzakt módon fogalmazzuk meg, pontosan mik is voltak a feladataink a korábbi munkahelyeinken, a közben elért eredményeinket pedig próbáljuk meg számszerűsíteni. Így a HR-esek is könnyebben átlátják majd, hogy a munkánkkal hogyan tudunk hozzájárul a cég sikeréhez.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek