Starity

Hasznos tippek az önéletrajzba kerülő fotó kapcsán

2023. augusztus 22. 18:06   |   

Sokan nem is tudják, hogy nem kötelező fényképet tenni az önéletrajzba. Ugyanakkor lehetnek előnyei annak, ha van kép a CV-ben. Már persze abban az esetben, ha a fénykép valóban jó minőségű és szimpátiát kelt a HR-esben.

hirdetés
Hasznos tippek az önéletrajzba kerülő fotó kapcsán

Azokban a munkakörökben, ahol emberekkel kell együtt dolgozni vagy kiszolgálni őket, sokat számít az ápolt megjelenés és a dekoratív külső, ilyenkor jó, ha rakunk képet az önéletrajzba. Mezőkövesd vendéglátó állás listája a mezőkövesdállás weboldalon található, ahol rengeteg munkalehetőség közül lehet választani.

A fénykép ereje

Egy jó fénykép többet mond ezer szónál. A legtöbb HR-es alig vet néhány másodpercnyi pillantást a CV-re, így ez alatt a rövid idő alatt kell döntést hozni, hogy a jelöltet behívja állásinterjúra, vagy nem ad neki esélyt. A vizuális ingerek nagyon erősen hatnak az emberre. Éppen ezért nem csoda, hogy a munkaadó vagy HR-es is először a fényképet nézi meg az önéletrajzon. Ahogy szemtől szemben, úgy a fénykép esetében is igaz, hogy az első pillantás egyben az első benyomás is.

Egy profi, akár stúdió körülmények között készült kép nagymértékben növelheti az esélyeket. Sajnos sokan, még ha tudják is, hogy a fotónak nagy jelentősége van, nem fektetnek megfelelő energiát az ideális kép kiválasztására. Sokan egyáltalán nem fotogének, ráadásul egy unott arc erre még rá is erősít.

Minél magasabb pozíciót szeretne valaki megpályázni, annál fontosabb, hogy megfelelő minőségű felvételt csatoljon az önéletrajzhoz. Ezen akár az álommunka is múlhat, ezért érdemes profi fotós segítségét kérni, aki a pózolásban, megfelelő mimikában, beállásban is tud segíteni.

A legjobb a semleges, vagyis a fehér, esetleg világosszürke háttér, mivel ezek a színek nem vonják el a figyelmet az arcról. A legfontosabb azonban kétségkívül az arckifejezés. Sokan csodálkozó, tágra nyílt szemekkel bámulnak a kamerába és kényszeredetten mosolyognak, mely kellemetlen érzéssel tölti el azt, aki ránéz a képre. Ehelyett a szolid mosoly és a szűk szemek sokkal előnyösebbek, mivel szimpátiát keltenek a másik félben.

Milyen ruhát érdemes viselni a képen?

A fotózáshoz választott öltözék általában komoly dilemmát jelent. Az, hogy milyen ruhát viseljen a képen a jelölt, elsősorban azon múlik, hogy milyen típusú munkát szeretne megpályázni. Általában egy elegáns blúzzal vagy egy fehér inggel nem lehet mellényúlni. Ez esetben jobb túlöltözni, mint alul. Az egyszerű póló vagy mesefigurás felső semmilyen munkakörre pályázva nem megfelelő.

Mikor lehet hátrányos a kép?

Amikor egy képről messziről üvölt, hogy otthoni körülmények között készült, homályos és egyértelműen amatőr, akkor jobb nem csatolni a képhez. Ez abban az esetben is igaz, ha az a terv, hogy egy nyaralós képből vágja ki a jelölt az arcképét. Szintén nem túl előnyös egy tíz évvel ezelőtti vagy olyan felvételt csatolni, melyen például a pályázó teljesen más hajszínnel rendelkezik, mint jelenleg.

Fontoljuk meg jól, mikor csatolunk képet is az önéletrajzhoz!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek