Starity

Kit nevezünk EGT állampolgárnak?

2023. szeptember 26. 13:01   |   

Ha külföldi állampolgárokat szeretnénk alkalmazni, vagy egyszerűen Magyarországon akarnak tartózkodni, több kérdésre is válaszolni kell. A belépés, az adminisztráció olykor nem egyszerű, ezért is jó tisztában lenni azzal, hogy egyáltalán mit jelent az EGT állampolgár? Kik tartoznak ebbe a csoportba és mi vonatkozik rájuk?

hirdetés
Kit nevezünk EGT állampolgárnak?

Mi az az EGT?

Kezdjük a sort a három betű meghatározásával, ami az Európai Gazdasági Térség kifejezés rövidítését jelenti. Fontos ezekkel tisztában lenni, ha például külföldi munkavállalókat akarunk toborozni, amiben a TERENDO munkaerő-szakértő is segíteni tud. Mely országok tartoznak ehhez a gazdasági térséghez? Az Európai Unió tagállamai, Svájc, Izland, Norvégia és Liechtenstein. 

Az EGT állampolgárok magyarországi munkavállalása és tartózkodása sokkal egyszerűbben megoldható, mint az Európán kívüli, harmadik országból érkezők esetében. Előbbieknek nincs szükségük munkavállalási és tartózkodási engedélyre, és még beutazási vízumra sem. Ha harmadik országból toborzunk munkavállalókat, vagy onnan érkezik valaki, akkor már bonyolódik a helyzet. Tartózkodási engedélyre van szükségük, ha 180 napon belül 90 napnál hosszabb ideig akarnak Magyarországon tartózkodni. 

Ha munkát is akarnak vállalni, akkor munkavállalási engedélyre is szükség lesz, továbbá a vízum is elengedhetetlen a beutazáshoz. Általános értelemben vett lakcímkártyát nem kapnak, csak akkor, ha letelepedett a státuszuk. Számukra egy külön szálláshely bejelentő dokumentum, karton van rendszeresítve.

Hogyan történik az EGT állampolgárok beutazása Magyarországra? Mi kell hozzá?

Ha egy EGT állampolgár három hónapnál több időt szeretne hazánkban huzamosan tartózkodni, akkor szükség van egy úgynevezett regisztrációs igazolásra, amit ki kell tölteni a kérelmezőnek az Enter Hungary felületén, elektronikus úton. A hatóságok postai úton küldik el a regisztrációs igazolást a kérelmezőnek. Az igazolás segítségével történhet meg az első szálláshely bejelentése, ami alapján a lakcímkártyát is ki fogják állítani. 

Fontos tudni a regisztrációs igazolásról, hogy érvényes személyi igazolvánnyal vagy úti okmánnyal határozatlan ideig lesz érvényes.

Egyre több a külföldi állampolgár hazánkban

Mind a harmadik országbeli, mind az EGT állampolgárok száma nő Magyarországon. A hírekben általában csak az ázsiai vendégmunkásokról hallunk, pedig a gyakorlatban hazánk közkedvelt célpontja például az Erasmus programban résztvevő külföldi diákoknak is. Nagy létszámban tanulnak német, francia diákok is a magyar felsőoktatási intézményekben. Ezenkívül még az európai munkaerő vándorlásának is szerves részét képezzük, számtalan EGT államból érkező szakember dolgozik hazánkban.

A harmadik országbeli állampolgárok száma is növekszik, mivel a munkaerőhiányra gyakran azonnali megoldást jelentenek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

munka HR munkaerő
hirdetés

Ajánlott cikkek